Handige info
Informatie tijdens de zorg
Belangrijke alarmsignalen!
Wanneer contact opnemen met de verloskundige?
Belangrijke folders
Samenwerking
Wij werken nauw samen met twee geboortecentra (HMC & Haga) in Den Haag. Bij de keuze voor een ziekenhuisbevalling (poliklinisch) kun je daar terecht. Bij een ontstane medische indicatie kan je daar meteen verder geholpen worden op de afdeling Verloskunde, ook dan blijven we bij jou.
Wil je na de bevalling uitrusten op locatie met dag en nacht kraamzorg, schrijf je dan tijdig in bij Geboortehotel Haga. Deze is gelegen op de 3e verdieping van het Hagaziekenhuis, een verdieping boven de afdeling Verloskunde.
Voor alle medische echo’s verwijzen wij door naar echocentrum het Haagse Hof (locatie Gezondheidscentrum Calandria of Hagaziekenhuis). Wij regelen de verwijzing en afspraken hiervoor kan je zelf maken via het handige online agendasysteem op hun website.
Meer handige info
‘De Verloskundige’ is een platform van onze beroepsvereniging met uitgebreide informatie in de vorm van artikelen, tips en folders voor aanstaande ouders over zwangerschap, bevallen, de postpartumperiode en de zorg die wij verloskundigen bieden in Nederland.
Deze website van de RIVM biedt uitgebreide informatie over de verschillende testen en onderzoeken die mogelijk zijn tijdens de zwangerschap (NIPT, bloedonderzoek en de 13- en 20-wekenecho) en na de geboorte (hielprik en gehoortest).
Als je zwanger bent, krijg je mogelijk te maken met zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof, de keuze van de achternaam en de geboorteaangifte van jullie baby. Bekijk hier wat geregeld moet worden en waar je recht op hebt.
Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het extra belangrijk om gezond en veilig te eten en drinken. Dat is goed voor jezelf, en voor je toekomstige baby. Hier lees je alles over gezonde voeding rondom je zwangerschap en waar je (extra) op moet letten.
Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum ofwel HG) heeft als doel om bewustwording te vergroten, informatie te verstrekken en ondersteuning te bieden aan vrouwen die lijden aan ernstige zwangerschapsmisselijkheid.
De website van Stichting Bevallingstrauma is gericht op het bieden van ondersteuning en informatie aan vrouwen die een traumatische bevalling hebben meegemaakt en streeft naar bewustwording, erkenning en toegang tot hulpbronnen en professionele hulp voor herstel.
De GeboorteBeweging zet zich in voor de rechten van vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling in de Nederlandse geboortezorg. Ze staan voor respectvolle en op de vrouw gerichte geboortezorg door middel van bewustwording en belangenbehartiging.
Borstvoeding
Kraamzorg
Net zoals het unieke verloskundige systeem in Nederland wordt geroemd in de wereld, is de mogelijkheid op kraamzorg een net zo unieke vorm van zorg en dienstverlening in de kraamtijd. Het kan de nodige rust en zekerheid geven in een periode die zowel mooi als intensief kan zijn doordat de kraamverzorgende jou en je baby helpt goed te starten na de bevalling. Zij ondersteunt je in de eerste week door te helpen met de verzorging van je baby, advies te geven over voeding en gezondheid en bovenal te zorgen dat jij als moeder kunt herstellen. Ze houdt in de gaten of alles goed gaat met jou en je baby en kan eventueel problemen snel signaleren. Als verloskundigen onderhouden wij ook korte lijntjes met de kraamverzorgende. Als wij langskomen tijdens de kraamweek is het dan ook altijd fijn om onderling te overleggen als het niet helemaal lekker loopt zodat wij jou van de beste zorg kunnen blijven voorzien.
Let op: kraamzorg is niet verplicht en wordt grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt er ook een eigen bijdrage. Vraag na bij je verzekering hoeveel dit bedraagt als je niet geheel aanvullend verzekerd bent. Momenteel is er een groot tekort in de kraamzorg waardoor je niet altijd de volle uren kunt krijgen. Wees op tijd met inschrijven (liefst al eerder dan 16 weken) met name bij kleinschalig werkende kraamverzorgenden (ZZP’ers) die erg populair zijn en dus vaak al snel vol zitten.