Werkwijze

Wij zijn 2 vroedvrouwen die samen kleinschalige zorg willen bieden. Wat houdt dit precies in de praktijk in?

Ten eerste is vroedvrouwen de benaming die ons beter past dan verloskundigen. Wij hebben een holistische insteek waarbij we verder kijken dan alleen de fysieke controles en dus ook het aspect van “verlossen”. Jij bent en blijft de kundige over je eigen lichaam, en wij zullen je daar vaak genoeg van verzekeren: Jij kan dit! En als je hulp nodig hebt, zijn wij er ook.

Vroedvrouwenzorg

"Vroedvrouw duidt van oudsher op de ervaringskundige vrouw die zich niet enkel vanuit kennis en kunde maar ook vanuit wijsheid en intuïtie laat leiden in de ondersteuning van haar vrouwen tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De zorg is daardoor persoonlijk en afgestemd op jouw unieke situatie en behoefte."

Kleinschalige zorg

Wij bieden kleinschalige zorg: Wij nemen een beperkt aantal zwangeren per maand aan die wij samen begeleiden. We nemen de tijd voor je in rust en met volle aandacht. Je leert ons allebei even goed kennen tijdens de zwangerschap en andersom wij jou ook. Je treft een van ons bij de bevalling (en wie weet, soms ook samen met geluk!) en ziet ons allebei ook terug in het kraambed. We zijn dus een duopraktijk en werken als één vaste en hechte team: we begeleiden onze zwangeren samen, niet dat we ieder apart onze eigen zwangeren aannemen (caseload), jullie zijn ons gezamenlijke “load” 🤎

Kleinschalige zorg in de praktijk

Veelvuldig onderzoek toont aan dat vrouwen het meeste baat hebben bij kleinschalige zorg (1-2 verloskundigen) met een beperkt aantal zwangeren per periode waardoor continuïteit in zorgverlening gewaarborgd wordt, er minder doorverwijzingen zijn en minder bevallingen medisch worden met complicaties en interventies. Ook is er een grotere tevredenheid onder vrouwen en kijken zij hierdoor goed terug op de bevalling. (Zie voor meer informatie en bronnen)

Omdat wij zelf ook gezinnen hebben en niet 24/7 aan kunnen staan, past deze vorm van werken het beste bij ons. We vullen elkaar aan en vangen elkaar op. En hoe mooi dat veelvuldig onderzoek ook aantoont dat deze werkwijze leidt tot goede bevallingsuitkomsten en een grotere tevredenheid in de praktijk. Kleinschalige zorg loont! Zoals we jullie ook altijd zullen meegeven, moeten ook wij goed voor onszelf blijven zorgen want op deze manier kunnen we ook het beste van onszelf blijven geven op de lange termijn.

Lees meer over hoe wij onze zorg precies invullen tijdens jouw zwangerschap, de bevalling en kraamtijd.

Informed consent

Respect voor autonomie staat bij ons hoog in het vaandel; jouw lichaam, jouw keuzes! Hierbij is het wel belangrijk dat je alle informatie tot je beschikking hebt en krijgt alvorens je een weloverwogen en bewuste beslissing kan maken. 

Het is wettelijk vastgesteld dat voor elke behandeling van jou als zwangere toestemming vereist is en je hierbij recht hebt op volledige informatie. Dit wordt informed consent (letterlijk: “geïnformeerde toestemming”) genoemd. Informed consent geldt ook voor de meer reguliere handelingen gedurende het zorgtraject, van de standaard controles tijdens de zwangerschap tot het doen van inwendig onderzoek bij de bevalling. Maar ook als er een medische complicatie ontstaat bij de bevalling, vragen wij toestemming na uitleg voordat wij kunnen en mogen handelen.

Het is belangrijk dat je weet waar je mee instemt, ook bij een urgente situatie. Gedurende de zwangerschap bespreken we daarom verschillende scenario’s die kunnen voorkomen tijdens de bevalling ter voorbereiding. We leggen uit wat een handeling of voorgestelde interventie inhoudt, wat de mogelijke risico’s en voordelen zijn en ook welke alternatieven er zijn. Vervolgens kun je vragen stellen om er zeker van te zijn dat je alles begrijpt. Een fijne hulptool hiervoor is de BRAINS methode.